Home » , , » İstanbul'un Kuşatılması

İstanbul'un Kuşatılması

Yıldırım Beyazid Dönemi İstanbul'un Kuşatılması


Yıldırım Bayezid’in en önemli hedeflerinden biri İstanbul'un kuşatılması idi. Bu hedef doğrultusunda İstanbul’u kuşatan ilk Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid olmuştur.

Yıldırım Bayezid döneminde ilk kuşatma 1391'de gerçekleştirilmiş, ancak büyük ve kuvvetli toplar olmadığından kuşatma abluka niteliğinde olmuştur. Macarların Türk topraklarına girmesiyle kuşatma kaldırılmıştır.

Bizans’ın,

  • Avrupa devletlerini Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtması
  • Karamanoğulları ile Osmanlı Devleti aleyhine ittifak yapması

üzerine Yıldırım Bayezid 1395 yılında İstanbul’u kuşattı.

Yıldırım Bayezid İstanbul'un kuşatılması konusunda kararlıydı. Ancak, Haçlıların Bizans’a yardım amacıyla Niğbolu önlerine kadar gelmesi üzerine kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı.

Yıldırım Bayezid, Bizans’ın Avrupa devletlerini Osmanlılara karşı kışkırtmaya devam etmesi üzerine 1400 yılında İstanbul’u bir kez daha kuşattı. Ancak bu kez de Timur tehlikesinin ortaya çıkması yüzünden Bizans ile bir antlaşma imzalayarak kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı.

Yıldırım Bayezid, Niğbolu Savaşı’ndan sonra İstanbul'u üçüncü kez kuşattı. İstanbul’a yardım gelmesini engellemek ve İstanbul Boğazı üzerinde denetimi sağlamak için Anadolu Hisarı’nı (Güzelcehisar) yaptırdı. Fakat bu yapılanlar İstanbul’u fethetmek için yeterli olmadı. Çünkü Osmanlı topları henüz İstanbul surlarını yıkabilecek güçte değildi. Bu sırada Anadolu ve Rumeli’de karışıklıklar çıkınca kuşatma kaldırıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder