Çimpe Kalesi'nin Alınması

Çimpe Kalesinin Fethi


Bizans imparatoru III. Andronikos 1341 yılında ölünce Bizans’ta taht kavgaları çıktı. Ölen imparatorun oğluna karşı mücadele eden Kantakuzen, Orhan Bey’den yardım istedi. Osmanlı Devleti’nin yardımları sayesinde Bizans imparatoru olmayı başaran Kantakuzen Orhan Bey ile iyi ilişkilerini sürdürdü.

Kantakuzen ülkesinin iç ve dış sorunlarının çözümünde sürekli Orhan Bey’den yardım istiyordu. Orhan Bey, Sırp ve Bulgar saldırılarına ve Balkanlarda çıkan ayaklanmalara karşı koyamayan Bizans’ın isteği üzerine oğlu Süleyman Paşa’yı yardıma gönderdi.
Bizans imparatoru kendisine yapılan yardımlara karşılık Osmanlı Devleti’ne Gelibolu’daki Çimpe Kalesi’ni verdi (1353). Süleyman Paşa 20 bin kişilik bir ordu ile Rumeli’ye geçerek Çimpe Kalesi’ne yerleşti.

Çimpe Kalesi’nin alınmasıyla Türkler, Rumeli’de toprak sahibi olmuşlar ve Balkan fetihlerinde bu kaleyi üs olarak kullanmışlardır.

Çimpe Kalesi’nin alınmasından sonra Süleyman Paşa Gelibolu Kalesi’ni fethederek Osmanlıların Rumeli’ye yerleşmesini sağladı. Ardından Tekirdağ, Bolayır, Keşan, Malkara, Çorlu ve Lüleburgaz'ı fethetti.

Süleyman Paşa bu fetihlerle Bizans’ın Batı devletleri ile bağlantısını kesmeye çalışmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder