Home » , , » Edirne - Segedin Antlaşması

Edirne - Segedin Antlaşması

Edirne - Segedin Antlaşması (1444)


II. Murat, Karamanoğulları isyanını bastırdıktan sonra yeniden Balkanlara geçti. Sırbistan üzerine yürüyerek Sırpların Macarlara bıraktığı Belgrat hariç bütün Sırbistan’ı ele geçirdi. Ancak bu sırada Erdel'e giren bir akıncı birliği Erdel voyvodası Hünyadi Yanoş tarafından yenilgiye uğratıldı.
Osmanlı kuvvetlerinin yenilgiye uğratılmasıyla cesaretlenen Avrupalılar bir Haçlı ordusu kurdular. II. Murat, Hünyadi Yanoş komutasındaki Haçlılarla yaptığı savaşlarda yenilgiler aldı. Bu sırada Karamanoğulları da Anadolu’dan saldırıya geçince II. Murat barış teklifinde bulundu. 1444 yılında Macarlar ile Osmanlılar arasında Edirne - Segedin Antlaşması imzalandı.

Edirne - Segedin Antlaşması’na göre;
  • Sırp Krallığı yeniden kurulacak, ancak Osmanlı Devleti’ne vergi verecekti.
  • Eflâk, Macaristan’ın himayesinde olacak, ancak Osmanlılara vergi verecekti.
  • Antlaşma 10 yıl süreyle geçerli olacaktı.
  • Tuna nehri iki taraf arasında sınır olacaktı.
  • İki taraf antlaşmaya uyacaklarına dair kutsal kitapları üzerine yemin edeceklerdi.

2. Murat, Edirne - Segedin Antlaşmasından sonra, ileri gelen İslam âlimlerinden fetvalar alarak Karamanoğulları üzerine bir sefer düzenledi. Tehlikenin büyüklüğünü gören Karamanoğlu İbrahim Bey barış istedi.

Balkan devletleri Osmanlıların Rumeli’deki ilerleyişine Haçlı birliği kurarak karşı koyuyor, Osmanlılar ile mücaleleyi Hristiyan - Müslüman savaşı olarak görüyorlardı. Bu durum karşısında Türk beylikleri de gaza düşüncesiyle gerektiğinde Osmanlılara destek veriyorlardı. Ancak Karamanoğullarının Osmanlılara karşı Haçlılar ile ittifak yapması Balkanlarda İslam dinini yayma çabasını engelliyordu. II. Murat bu nedenle Karamanoğullarına karşı sefere çıkarken İslam alimlerinden fetva alarak Karamanoğullarının Anadolu halkından destek bulmasını engellemek istemiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder