Fetret Devri

FETRET DEVRİ


Timur, Ankara Savaşı'ndan sonra Yıldırım Bayezid’in ortadan kaldırdığı Anadolu beyliklerini yeniden canlandırdı. Osmanlı topraklarını da Yıldırım’ın oğullarından Süleyman, İsa, Mehmet ve Musa Çelebi arasında paylaştırdı.

Timur, bu tutumu ile Osmanlı Devleti’nin yeniden güçlenmesini engellemeyi amaçlamıştır.
Timur’un Anadolu’dan çekilmesinden sonra Süleyman Çelebi Edirne’de, İsa Çelebi Balıkesir’de, Musa Çelebi Bursa'da, Mehmet Çelebi Amasya’da bağımsızlıklarını ilan etti. Böylece 11 yıl süren taht kavgaları başlamış oldu. Osmanlı tarihinde 1402’den 1413’e kadar süren ve taht kavgaları ile geçen bu döneme Fetret Devri denilmiştir.

Kardeşler arası bu taht kavgalarını kazanan Çelebi Mehmet tek başına Osmanlı tahtına oturarak Fetret Devri'ne son vermiştir.

Çelebi Mehmet, devleti dağılmaktan kurtardığı ve Osmanlı saltanatını sürdürdüğü için Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu sayılır.

Fetret Devri’nin Sonuçları

  • Osmanlı Devleti yıkılma tehlikesi yaşamıştır.
  • Osmanlı şehzadeleri taht kavgalarında başarılı olabilmek için Anadolu beylerine, Bizans, Venedik, Ceneviz, Sırp, Eflak ve Bulgarlara toprak ve ekonomik tavizler vermişlerdir.
  • Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki egemenliği sarsılmıştır. Ancak Balkanlarda Osmanlı Devleti’nin toprak kaybı Anadolu’dan çok daha az olmuştur.

Fetret Devri’nde Balkanlarda önemli bir toprak kaybı yaşanmamasında yerli halkın Osmanlı Devleti’nin adaletli ve hoşgörülü yönetiminden memnun olması ve Balkan ulusları arasındaki siyasal ve dinsel anlaşmazlıkların devam etmesi etkili olmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder