Osmanlı Donanması

Deniz Kuvvetleri (Donanma)


Osmanlı Devleti ilk zamanlardan itibaren denizcilik faaliyetlerine önem vermiştir. Osmanlı Devleti’nin ilk donanmasını Karesi Beyliği’nden alınan küçük çaptaki deniz kuvveti oluşturmuştu. Daha sonra Karamürsel, Edincik ve İzmit'te küçük çaplı tersaneler kurularak gemi yapımına başlanmıştır.

Ege ve Akdeniz kıyılarında egemenlik kurmuş olan Aydın, Saruhan, Menteşe ve Hamitoğulları beyliklerinin Osmanlı topraklarına katılması ile bu beyliklerin sahip olduğu savaş ve ticaret gemileri ile tersaneler de Osmanlı hizmetine girmiştir. Bu durum Osmanlıların denizcilikte ilerlemesine önemli katkı sağlamıştır.

Yıldırım Bayezid zamanında Osmanlı donanması önemli ilerlemeler kaydetmiş Sakız ve Eğriboz adaları ile Yunanistan’ın doğusuna seferler düzenlemiştir.

Osmanlı donanması ilk ciddi savaş tecrübesini Mehmet Çelebi zamanında yaşamıştır. 1416’da Gelibolu açıklarında Venediklilerle yapılan deniz savaşı kaybedilmiştir. Bu savaş donanmanın önemini açıkça ortaya koyduğundan yeni tersaneler inşa edilerek yeni gemiler yapılmıştır. II. Murat zamanında Osmanlı donanması önemli bir deniz gücü olan Trabzon Rum İmparatorluğu ile baş edebilecek güce ulaşmıştır. 

0 yorum:

Yorum Gönder