Home » , , » Osmanlı Hoşgörüsü

Osmanlı Hoşgörüsü

Osmanlı Hoşgörüsü Hakkında Bilgi


Osmanlılar egemen oldukları yerlerdeki halka son derece adaletli ve hoşgörülü davranmışlardır. Halkın dini inançlarına, dillerine, geleneklerine, örf ve adetlerine karışmamışlar, din, dil, ırk ayrımı yapmadan herkesin can ve mal güvenliğini korumaya özen göstermişlerdir.

II. Murat, ülkede tam bir adaletin hüküm sürmesi için çabalamış, Bizanslılar döneminde yaşanan yolsuzlukların izlerini silebilmek için yeni kanunlar çıkarmıştır. Osmanlıların halktan aldığı vergiler Bizans imparatorlarının ya da Frankların topladığı vergilere göre çok azdı.

Bizans imparatorlarının ve tekfurlarının ağır vergileri altında ezilen, Bizans topraklarını ele geçirmek isteyen Frankların ve Venediklilerin zulmüne uğrayan Hristiyan halk Osmanlıları bir kurtarıcı olarak görmüştür.

Osmanlı yöneticilerinin sağladığı din ve vicdan hürriyeti, can ve mal güvenliği buradaki Hristiyan halkı kısa zamanda yeni yöneticilerine alıştırmıştır.

Osmanlı idaresindeki yerler, Avrupa ülkelerinden çok daha iyi idare ediliyor, daha fazla huzur ve refah bulunuyordu. Çoğunlukla toprak işleriyle uğraşan Hristiyan halk, o devirde Avrupa ülkelerinde yaşayan halka göre daha geniş bir özgürlüğe sahipti ve çalışmalarının karşılığını fazlasıyla alıyordu.

Bizans imparatorluğu yönetiminde Rum tüccarları yabancı limanlara giremiyorlardı. Oysa Osmanlı yönetimine girdikten sonra gemilerine Türk bayrağı çekip Osmanlı tebaası olarak Avrupa ülkelerinde serbestçe ticaret yapmışlardır.

0 yorum:

Yorum Gönder